Sommerudflugt 2012

Torsdag den 13. august 2012 om aftenen mødtes en 50 – 60 interesserede mennesker ved Skonager Lilleå for at deltage i Arkivets årlige sommerudflugt. I år skulle det handle om Agervigs gårde, deres oprindelse og historie, deres beboere og deres virke.

Arkivleder Aage Tirsgaard tog sit udgangspunkt i ” Udskiftningen af Aggervig i1812”, som han havde oversat fra gotisk skrift til mere nutidigt sprog. Oprindeligt var der kun 2 gårde i Agervig, som lå ved Skonager Lilleå lidt vest for viadukten. De havde matriklerne 1a (Elin og Jens Peter Uhre) og 2a (Ester og Niels Jørgen Nikolajsen). 1a brændte i 1878 og blev opbygget på det nuværende sted, Agervigvej 50.

Vi blev inviteret ind i Elin og Jens Peters gamle have, hvor Aage og Jens Peter kunne fortælle historie.

 Vi gik eller cyklede videre ad Agervigvej med stop af og til, hvor vi fik noget at vide om de enkelte gårde.  Agervigvej 46 (Jens Holt, matr. 2b) var oprindelig en af de to gårde ved Skonager Lilleå. Matr. 2a blev delt ca. 1860, og 2a flyttede og byggede (Agervigvej 39), mens 2b blev. Denne gård blev først udflyttet til nuværende sted i 1932, da gården brændte. De andre ejendomme er således udstykket fra 1a og 2a på hver sit tidspunkt og med hver sin historie.

Ester og Niels Jørgen havde tilbudt, at vi kunne drikke vores medbragte kaffe hos dem. Vi kunne samtidig se deres nyindrettede lokaler til overnatninger. Aage kunne her fortsætte sin orientering.

Flere af deltagerne kunne supplere med oplysninger og oplevelser, de kunne huske eller fået fortalt. Her var Karla jo på hjemmebane og en god bidragyder

En herlig sommeraften med en god oplevelse

/av